loader image
Pysy kotona -se vaan ei aina onnistu
17 huhti, 2020

KOTISIIVOUS
KOTIAPU
KOTITALKKARI

YRITYSSIIVOUS

PESULA

Pysy kotona -se vaan ei aina onnistu

Joka mediassa rummutetaan etätyön tekemisestä ja lapsista kotona, eristäytymisestä, kuinka jaksaa arjessa käymättä missään, kuinka sovittaa työ ja lapsien kotikoulu,

Kuinka pystyä yhtä äkkiä olemaankin koko perhe yhdessä 24/7, kun ei voida tavata ketään eikä juuri mennäkään minnekään – kuinka haasteellista ja raskasta se on vanhemmille ja lapsille – sitä se tosiaan onkin, en yhtään väheksy, enkä epäile, etteikö se ole haasteellista. Mutta mielestäni olisi hyvä nostaa esiin myös ne ammattiryhmät, jotka eivät voi valita tartunnoista turvallista kotiympäristöä itselleen ja lapsilleen nykyisessä tilanteessa – ei ole yksinkertaisesti mahdollisuutta etätöihin, vaikka miten olisi niitä alakoululaisia kotona tai mahdollisuutta ottaa lapsia pois päiväkodista siksi aikaa, kun tehdään etätöitä.

Oli korona-pandemia tai ei, monien eri alojen ammattiryhmää joutuvat viemään lapsensa hoitopaikkaan, sillä töihin on päästävä kaikesta huolimatta.

Huoli omasta ja lapsen terveydestä ja tartuntariskistä on kuitenkin koko ajan läsnä niitä ”kaukotöitä” tehdessä. Tilanteen stressaavuutta lisää se, että saattaa jopa joutua perustelemaan monta kertaa päivässä esimerkiksi asiakkaille, ettei ole tartuntariski vaan apu heille tai että miksi käy töissä eikä pysy kotona. En osaa edes kuvitella sen stressaavuutta muutenkin epätavallisessa tilanteessa!

Puhumattakaan, että joutuu perustelemaan vielä senkin, miksi vie lapsensa hoitoon, eikä ole kotona itse heitä hoitamassa vaan saattaa altistaa lapsensa vaarallisen viruksen tartunnalle.

Ahdistusta ja stressiä ei yhtään ainakaan helpota jatkuva rummutus ”Stay home, pysy kotona – älä liiku missään nimessä ihmisten ilmoilla, varo ehdottomasti kontakteja muiden kanssa”, nämä kaikki ovat tietenkin tärkeitä ja asiallisia neuvoja, mutta aina pitää muistaa, ettei se vaan onnistu kaikilta.

Näitä tämän hetken arjen sankareita ja heidän haasteellista tilannettaan nostetaan aivan liian vähän esiin. Olipa ammattikunta mikä tahansa, heidän tekemänsä työ on pääsääntöisesti palvelualoilla – muiden elämää parantavissa, helpottavissa tai auttavissa töissä eli kaikilla niillä aloilla, joilla etätyö ei ole mahdollista. Vallitsevassa tilanteessa nimenomaan heidän työpanoksensa on kultaakin kalliimpaa.

Kiitos erityisesti meidän upealle henkilöstölle jaksamisesta, mutta yhtälailla myös kaikille muille ”lähityöläisille” 💚

-Silja