Puhdas Ilo

Monen alan taitaja Susanna hehkuttaa Puhdas Ilon ilmapiiriä

HenkilöesittelytUutiset

Monen alan taitaja Susanna hehkuttaa Puhdas Ilon ilmapiiriä

Uutiset
05.06.23

Yrityspuolen kohteita siivoavaa Susannaa kiehtoo asiakaspalvelu sekä työn itsenäisyys ja monipuolisuus.

”Aika monessa työpaikassa olen ollut, mutta ei tällaista porukkaa ole ollut ikinä. Työkaverit on tosi kivoja ja pomo tietysti myös”, sanoo Puhdas Ilon siivooja Susanna Hirvonen.

Susanna tietää, mistä puhuu, sillä hänen urallaan on työpaikkoja riittänyt. Hän opiskeli nuorena matkaoppaaksi ja on sen jälkeen työskennellyt ravintolassa, taksikuskina, pizzeriassa, autokauppiaana, huoltoasemalla ja kaupassa sekä pitänyt uimahallin kahvilaa. Myöhemmin hän kouluttautui parturi-kampaajaksi ja pyöritti seitsemän vuotta omaa kampaamoa.

”Sitten tuli se nimeltämainitsematon epidemia ja karkotti asiakkaat”, Susanna muotoilee.

Susanna on työskennellyt Puhdas Ilolla nyt kaksi ja puoli vuotta.

”Tykkään hirveesti”, hän tiivistää.

Susanna siivoaa yrityspuolen kohteita. Työssä kiehtovat itsenäisyys ja asiakaspalvelu.

”Kaikki miun työt on olleet asiakaspalvelua. Kyllä minun pitää saada olla ihmisten kanssa tekemisissä, kun olen näin hiljainen ihminen”, Susanna nauraa.

Hiljainen hän ei todellakaan ole, vaan hilpeää juttua pulppuaa jatkuvasti.

”Tykkään siitä, että tämä työ on niin itsenäistä. Saa käyttää maalaisjärkeä ja itse suunnitella työpäivän kulkua.”

”Ja Puhdas Ilon toimistolle, kun menee niin se ilmapiiri, se on niin välitön ja rento. Saa olla oma itsensä ja huumori kukkii. Siellä voi olla juuri sillä tuulella, millä sattuu olemaan. Voi käydä asioita läpi, jos siltä tuntuu ja heittää läppää. Sinne on aina mukava mennä.”

Susanna työpäivä alkaa aamuviideltä, joskus aiemminkin.

3.40 soi kello.

Ensimmäinen kohde on hammaslääkäriasema, joka on siivottava ennen kuin asiakkaat saapuvat.

”Ei ole pelottanut siivota siellä vaikka hammaslääkärikammoinen olenkin. Kyllä siellä kaikenlaista löytyy lattioilta, varsinkin jos on ollut kirurgipäivä.”

Susanna ehtii siivota myös apteekin asiakastilat ennen kuin päivätyöläiset aloittavat työnsä. Hänen vastuulleen kuuluu lisäksi kauppa, muutama tehdas ja tuotantolaitos, sekä toimistoja.

”Ihanaa, että kohteet ovat niin erilaisia. Hammaslääkäri on hyvin kliininen ja tehtaat taas ihan toisesta maailmasta. Se tuo mukavaa vaihtelua.”

Susanna rakastaa kuunnella musiikkia työpäivän ratoksi, mutta ei kuulokkeilla, koska silloin katoaisi yhteys muihin ihmisiin.

”Kännykässä soi hiljaisella radio. Mie saatan hyräillä siinä mukana, ja jopa laulaa. Asiakkaat naureskelevat, että sieltä se kävelevä jukeboxi taas tulee.”

Normaalisti työajot sujuvat autolla, mutta kesäksi Susannalla on suunnitelma B.

”Kun kelit lämpenee, niin lähden moottoripyörällä töihin. Se onnistuu niinä päivinä, kun ei tarvitse kuljettaa imuria mukana. Lattia- ja pöytätasoliinat vain laukkuun, kypärä päähän ja visiiri alas. Lattialastat ja pesuaineet sun muut löytyvät kohteista.”

Pitkä ja monipuolinen ura on opettanut Susannan arvostamaan omaa ja toisten työtä.

”Myö käydään jonkun työpaikalla tekemässä heidän arjestaan helpompaa. Mie arvostan heidän työtään ja toivon, että hyö arvostaa meidän työtä. Ajattelen, että kun teet jotain hyvää toiselle, niin jossain se tulee myös takaisin.”

Toki kokemusta ja monen alan ammattitaitoa pääsee jakamaan muutenkin.

”Joskus asiakkaat utelevat uusia tukkavinkkejä”, koulutettu kampaaja hymähtää.

Susannan puhe kiihtyy, kun hän pääsee hehkuttamaan asiakkaitaan.

”Niin hyvälle tuntuu, kun sanovat, että onpa kiva, kun tulit taas. Eräässä kohteessa johtaja sanoi, että meillä siivooja saa, tai itse asiassa hänen pitää, näkyä ja kuulua. Mie aattelin, että nyt olen oikeassa paikassa.”

Koska työpäivä alkaa aikaisin, Susanna pääsee kotiin jo yhdeltä. Sen jälkeen ehtii vaikka koiran kanssa mökille tai katsomaan tyttären pesäpallo-ottelua. Pesäpallo on niin lähellä sydäntä, että Susanna toimi viisi vuotta Viinijärven pallokentällä kioskivastaavana vapaaehtoispohjalta.

”Olen edelleen auttamassa ja taustapiruna siinä, mutta en enää vastuullisena. Kun Viivi-tytär on jo 18-vuotias, niin ajattelin, että mitä jos rupeis itsekin vähän elämään. Vähän opettelua tämä kyllä vielä on.”

Mutta, mikä on ammattilaisen ja monen alan konkarin vinkki amatöörisiivoojille?

”Laita tavarat ensin paikalleen. Sen jälkeen on helpompi lähteä siivoamaan, kun ei tarvitse nostella ja siirrellä asioita. Monesti tilanne ei näytäkään enää niin pahalta, kun tavarat ovat paikoillaan.”