Puhdas Ilo

Hannele hyökkää lian kimppuun taisteluparinaan Julma Pöly

HenkilöesittelytUutiset

Hannele Pölönen hyökkää lian kimppuun taisteluparinaan Julma Pöly

Uutiset
07.06.23

Vaihtelevuus on tässä työssä parasta. Ei ole kahta samanlaista päivää, sanoo alan rautainen ammattilainen.
Hannele Pölönen jos kuka on siivoustyön rautainen ammattilainen. Hänelle tulee tänä vuonna täyteen 22 vuotta alalla.

”Aloitin vuonna 2001 ISS:llä, tai silloin se oli vielä Engel”, Hannele muistelee.

ISS:llä vierähti 17 vuotta työpaikkojen ja julkisten tilojen parissa. Sen jälkeen Hannele piti hotelleja puhtaana PKO:lla kaksi ja puoli vuotta. Kun korona iski ja hotelliala hiljeni, Hannele siirtyi Riverialle siivoamaan oppilaitoksia. Siellä meni pari vuotta kunnes hänen tyttärensä Aada houkutteli äidin Pudas Ilon palvelukseen viime elokuussa.

”Sai houkuteltua, kun kertoi, että täällä on mukavaa porukka ja kivat esihenkilöt. Ja oikeassa se oli. Minä taas houkuttelin Aadan ostamaan ravihevosen”, Hannele murjaisee.

Hevoset ovat Hannelelle rakkaita ja niistä myöhemmin lisää, mutta siivotaan nyt ensin. Siitäkin Hannele nimittäin pitää kovasti. Puhdas Ilolla häntä kiehtoo erityisesti uusi aluevaltaus eli kodit. Niitä hän ei ollut pitkällä urallaan aiemmin siivonnut.

”Vaihtelevuus on tässä työssä parasta. Ei ole kahta samanlaista päivää. Kodit ovat kaikki erilaisia. Ja vaikka on vakiokohteita, koskaan tiedä, mitä siellä tänään on edessä, jos asukkailla on ollut vaikka juhlia tai jotain muuta tavallisuudesta poikkeavaa.”

”Olen nyt pääasiassa kotisiivooja, mutta tarvittaessa teen mitä vain tarvitaan. On niin pitkä kokemus, että kaikki onnistuu.”

”Kotien siivoaminen on huomattavasti raskaampaa kuin vaikka virastojen, mutta mie oon tykännyt tästä. Koko työpäivän ajan on tekemistä. Se soppii mulle hyvin.”

Eniten iloa Hannelelle tuottaa onnistuminen vaikeassa kohteessa.

”Kun saan tosi sotkuisen kodin siistiksi ja asiakas kiittelee, niin se on parasta. Silloin tietää, että on onnistunut työssään hyvin.”

Sotkuista tulee mieleen somesta ja tv:stä tuttu julkkissiivoja Auri Kananen, joka etsii ympäri maailmaa mahdollisimman likaisia koteja siivottavaksi. Hannele on totta kai katsonut Aurin videoita.

”Kyllä saman luokan koteja tulee joskus vastaan, mutta harvinaista se on. Jos sellaisen kohteen siivoamisen aloittaa parin kanssa kahdeksalta aamulla, niin menee pitkälle iltapäivään ennen kuin on valmista. On se mielenkiintoista ja palkitsevaa hommaa, mutta en mie sitä haluaisi tehdä ihan joka päivä niin kuin Auri.”

Hannelella on mukavien ihmisten lisäksi työkavereinaan myös koneita. Uusin tuttavuus on robotti-imuri.

”Hyödynnän sitä isommissa kodeissa, jos ei ole johtoja tai kalusteita pahasti tiellä. itse voin pyyhkiä pölyjä ja siivota kylpyhuonetta samalla, kun robotti tekee omaa hommaansa.”

Tehokkaalla työkaverilla on totta kai nimikin: JP eli Julma Pöly.

”Luin lehdestä, että nykyään lapselle voi antaa nimeksi Julma tai Pöly. En minä sellaista nimeä lapselle antaisi, mutta imurille se sopii hyvin. Työkavereilla oli kyllä hauskaa, kun kuulivat.”

Muillakin Puhdas Ilon koneilla on nimet. Yhdistelmäkoneet eli i-mopit ovat nimeltään Jarvis, Oliver ja Adele.

”Ja toinen robotti-imuri on Irmalinda. Ilman väliviivaa. En tiedä miksi.”

JP ei ole ainoa työkaveri, jolle Hannele on antanut nimen. Hän nimittäin sattuu välillä samoille keikoille tyttärensä Aadan kanssa.

”Se on stressitöntä hommaa, kun tunnemme niin hyvin. Jos joskus on huomannut, että toiselta on jäänyt jotain tekemättä, niin siitäkin on selvitty huumorilla.”

Vielä pitää selvittää yksi juttu. Nimittäin se ravihevosen omistajuus.

”Aada on raviradalla valokuvaajana. Siellä minulle heräsi haave, että kun ois oma ravihevonen.”

Äiti sai myytyä ajatuksen tyttärelleen ja nyt he ovat mukana kimpassa, joka omistaa hevosen nimeltä Kukkarosuon Kossi.

”Heti ensimmäinen startti oli täällä Joensuussa ja voitto tuli! Kyllä se 200 metrin maalisuora on pitkä aika olla hengittämättä, kun niin jännitin.”

Entä mitä vinkkejä ammattilaisella on maallikkosiivoojille?

”Jos joka viikko ehtii vähän imuroida ja pitää tavarat suunnilleen paikoillaan, eikä kerää liikaa rojua, niin ei tarvitse missään vaiheessa ryhtyä monen tunnin siivousurakkaan.”