Puhdas Ilo Oy:n Tarina

Juuret

Suvi meni keltanokkana ensimmäisenä Kodin Suvi -yrittäjäkuukautenaan 2013 Eeva-Leenan pitämään koulutukseen hakemaan oppia. Eeva-Leena etumatka oli alkanut Puhtaus- ja koulutuspalvelut Seline Oy:ssä loppuvuonna 2012. Yhteys Suvin ja Eeva-Leenan välille syntyi heti- ja Suvi ehdotti yhteenmenoa jo ensitapaamisella. Eeva-Leenalla oli kuitenkin kolmivuotinen franchising-sopimus hoidettavanaan- joten ajatus ei heti alkuun saanut roihua aikaiseksi.

Yhteistyötä tehtiin tiivistyvässä mielessä- asiakkaita ohjasivat toinen toisillensa, jos omassa kalenterissa ei ollut tilaa uusille. Hynttyiden yhdistämisestä puhuttiin monen monta kertaa, kunnes elokuussa 2015 asia alkoi muuttua konkretiaksi. Elokuinen päivä Eeva-Leenan Isän kesäpaikalla oli kirsikka kakun päällä, kun saunan lauteilla sekin päätös tehtiin: aletaan vakavasti tutkia mahdollisuutta yritysten yhdistymiseen.

Suvilla oli ollut jo jonkin aikaa menossa Konsultti-Antin strategiatuumailu ja kasvun seuraavien steppien suunnittelu- ja luontevasti Eeva-Leena hyppäsi mukaan kelkkaan. Ei enää ollutkaan kyse vain Suvin yrityksen kasvattamisesta, vaan näiden kahden määrätietoisen naisen (+yritysten) yhteensulauttamisesta. Antti oli ehkä vähän yllättynyt- kun asiat nytkähtivät ennakoitua nopeammin eteenpäin.  Ehkä oli yllättynyt joku muukin.
Eeva-Leenan yli 20-vuoden vahva kokemus puhtausalalta ja Suvin myynti- ja markkinointiorientoituneisuus oli selkeästi tavoiteltava yhtälö.

Yhdistymisiä

Marraskuussa 30.päivä 2015 Niinivaaran Nesteellä allekirjoitettiin Suvin ja Eeva-Leenan yritysten yhdistymisen sopimus. Rahtarimiehet kannustivat viereisissä pöydissä.  Samoihin aikoihin tähtien ollessa suotuisissa asemissa neuvoteltiin kahta muuta yrityskauppaa ajoittuvaksi samaan ”rytinään”. Keskellä vuoden kiireisimpää sesonkia oltiin naimisissa Patentti- ja Rekisterihallituksen kanssa sulautumisen ja yrityskauppojen tiimoilta.

Joulu meni kiitona ohi ja uuden vuoden aattona vuodesta 1959 PT-talossa toimineen Elapesun avaimet siirtyivät Juhani ja Sisko Jussilalta Puhdas Ilo Oy:lle. Likipitäen samanaikaisesti Pielisen Siivouspalvelun liiketoiminta siirtyi Variksen Maijalta 8 vuoden uurastuksen jälkeen Suvin ja Eeva-Leenan huomaan. Neljän yrityksen yhteensovittaminen alkoi raketin rämähdyksellä 1.1.2016

Siivet

Vuosi 2016 keskittyi neljän yrityksen yhteensovittamiseen ja toiminnan yhtenäistämiseen. Kaikki yrityksen prosessit kuvattiin ja aloitettiin mittava kehittämistyö asioiden yksinkertaistamiseksi ja sujuvoittamiseksi.

Vuoden 2016 alussa Puhtaassa Ilossa oli yhteensä 12 työntekijää. Alkoi melkoinen kasvuntaival, asiakkaita tuli koko ajan lisää ja myös työntekijämäärä kasvoi yli 20 vuoden aikana.

Uusi yhteinen toimitila Wahlforssinkadulta saatiin sisustettua karkauspäivänä, pesula jatkoi PT-talossa ja siivous keskittyi samaan paikkaan. Puhtaassa Ilossa tehtiin digiloikka, kun huhtikuussa otettiin käyttöön mobiilipohjainen työnohjausjärjestelmä eCleaners. Järjestelmien integroiminen olikin melko haastavaa puuhaa, mutta kiitos hyvien yhteistyökumppaneiden pikkuhiljaa järjestelmä saatiin toimimaan.
Touhukas vuosi kerrassaan.

Kasvun vuosi

Vuosi 2017 seurasi edeltäjäänsä kehittämisen ja kasvun jalanjäljissä. Kasvu oli reipasta edelleen ja välillä kasvu vaatii kipujakin. Ja monta kuppia kahvia. Orvokki Immosen elämäntyö siivouksen parissa siirtyi keväällä  Puhtaan Ilon kirjoihin ja kansiin yrityskaupan muodossa.

Merkittävin suuri ponnistus vuonna 2017 oli pesulan muutto saman katon alle Wahlforssinkadulle. Tieto PT-talon purkamisesta tuli ennakoitua ja odotettua aiemmin, mutta se oli Puhtaan Ilon kannalta vain hyvä asia. Uusi pesula avattiin syyskuussa Wahlforssinkadulle ja asiakkaat sekä entiset että monet uudet löysivät tiensä uuteen toimipaikkaan.  Puhtaan Ilon ihmisiä kolmisenkymmentä ja asiakasmäärä kasvanut samassa suhteessa. Puhdas Ilo palkittiin vuoden aikana kahteen kertaan,  kun  Suvi pokkasi nuorelle naisyrittäjälle myönnettävän valtakunnallisen Kultainen Oras- palkinnon sekä Pohjois-Karjalan Nuori Yrittäjä –palkinnon. Eeva-Leena valittiin SSTL Puhtausala Ry:n hallitukseen. Suomen Yrittäjät myönsi Eeva-Leenalle Pronssisen Yrittäjäristin ansiokkaasta työstä yrittäjyyden eteen 5 vuotiaan yrittäjätaipaleen kunniaksi. Puhtaan Ilon vuoden huippukohtiin kuului myös Ilmarisen tekemän työhyvinvointikartoituksen huipputulos: Työ, työyhteisö ja johtaminen saivat täyden 100%:n tyytyväisyyden henkilöstöltä.

Nimi

Puhdas  Ilo Oy nimi johtaa juurensa ajatukseen: ”yrittäjinä puhtaasta ilosta ja omasta halusta”.
Eeva-Leenan yrityksen motto oli  ”Puhtaus palkitsee” ja Suvin yrityksen motto ”Enemmän kuin siivousta”.
Keskeinen määrittävä ominaisuus Eeva-Leenan yrityksessä oli vahva ammattitaito ja laatu ja Suvilla painotus oli kokonaisvalvaisessa positiivisessa asiakaspalvelussa. Niinpä Eeva-Leenalta tuli Puhdas ja Suvilta Ilo. Toki molemmat täydensivät myös omalta osaltaan noita ominaisuuksia, siksi oli helppo löytää yhteiset nimittäjät. Nyt tämä nimi kuvastaa kirkkaasti tahtotilaamme ja olemassaoloamme.

Näky omassa päässä

Alusta alkaen sekä Eeva-Leenan että Suvin päissä oli selkeä ajatus siitä, miksi kumpikin yrityksensä alunperin perusti.
Huvittavaa sinänsä, että ajatus oli sama, vaikkakin eri päissä. Molempien tavoite oli rakentaa kasvava yritys, jossa jokaisen työntekijän on hyvä olla. Ja halu palvella asiakkaita, vaikka päällä seisoen oli kummallekin ihan itsestään selvyys!
Toinen merkittävä asia on ollut alusta alkaen puhtausalan huonon maineen kirkastaminen. Puhtaus on molemmille ollut aina tärkeä asia ja merkittävä tekijä, millä on vahva vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Intohimoinen maineenmuuttamisen polku oli alkanut.
Yhdistävä tekijä kaikessa on ollut yhteinen arvomaailma. Ilman yhteisiä arvoja ja yhteistä tavoitetilaa yrityksen eteenpäinviemisestä, mikään ei olisi ollut eikä olisi mahdollista.

Kasvu

Puhtaus- ja koulutuspalvelut Seline Oy + Kodin Suvi Oy + Elapesu+ Pielisen siivouspalvelu = Puhdas Ilo Oy
Kaikissa yrityksissä oli liikkeelle lähdettäessä keskimäärin 3 työntekijää.
Nyt meitä on yhteensä yli 30 hyvin erilaisissa työsuhteissa muutamasta viikkotunnista pitkiin päiviin!

Kasvua kirittää hallituksessa Suvin ja Eeva-Leenan lisäksi Ilpo Pohjola.

Arvot

Tasapainoinen elämä – hyvä arki
Pidämme huolta asiakkaistamme ja työntekijöistämme
Toimimme reilusti ja meille jokainen ihminen on tärkeä

Positiivisuus

– Teemme työtä alan maineen kirkastamiseksi
– Tuomme arkeen iloa ja positiivisuutta

Oikea asenne

– Arvostamme työtä, tekijää ja asiakasta
– Haluamme tehdä asioita yksinkertaisesti
– Teemme työtämme puhtaasta ilosta ja omasta halusta

Puhtaus

– Puhtaus palkitsee
– Meillä on käytössämme alan parhaat työvälineet
– Kehitämme, koulutamme ja mittaamme puhtautta

Tunnukset

KULTAINEN ORAS -Kannustuspalkinto

Suville myönnettiin 1.4.2017 Kultainen Oras -kannustuspalkinto. Suomen Yrittäjänaisten ja Lähitapiola-ryhmän myöntämä palkinto jaetaan joka toinen vuosi innovatiiviselle ja rohkealle, nuorelle yrittäjänaiselle.
Palkinnon myöntämisen perusteluina mainittiin: ”Puhdas Ilo Oy:n erityispiirteenä ovat tuotteistetut palvelut kotisiivouksessa sekä siivous-ja pesulapalveluiden konsepti. Puhdas Ilo on ollut voimakkaasti kasvava yritys, jolla on kilpailijoista erottuva profiili. Toivola on tuonut tuoretta näkemystä perinteikkäälle toimialalle ja tehnyt intohimoisesti töitä siivousalan heikon maineen kohentamiseksi ja siivousalan työn arvostuksen parantamiseksi.”
Palkitseminen tapahtui Hämeenlinnan Valtakunnallisilla Yrittäjänaispäivillä, jotka vetivät paikalle yli 200 yrittäjänaista. Palkinnosta iloitsee koko Puhdas Ilo <3

POHJOIS-KARJALAN NUORI YRITTÄJÄ 2018
Suville myönnettiin 2.12.2017 Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa Valtimolla Maakunnan Vuoden Nuori Yrittäjä –palkinto.

VUODEN PUHTAUSTEKO 2018
Sijoituimme  tuotteistetuilla Kotisiivouspaketeilla kolmen parhaan joukkoon Vuoden Puhtausteko 2018 -kilpailussa.