loader image
#Kovienmimmienduuni #tähäneikaikkipysty
9 marras, 2021

KOTISIIVOUS
KOTIAPU
KOTITALKKARI

YRITYSSIIVOUS

PESULA

#Kovienmimmienduuni #tähäneikaikkipysty

Kun tekemistä on paljon ja tekijöitä vähän. Aikamoinen asioiden yhteensovittaminen

Tänä kesänä meillä on ollut poikkeuksellisen kiire. Meillä on ollut kaikkien aikojen ”raksasiivous”-kesä. Olemme tehneet monen uudiskohteen loppusiivoukset. Tänä kesänä myös kotisiivouspuolella on ollut vilskettä, ei ole näkynyt viime kesän korona-kuritusta. Mutta muuta kuritusta kyllä. Me olemme nyt ensimmäistä kertaa kohta 9-vuotisen historiamme aikana työntekijäpulan edessä. Saimme vielä kesätyöntekijöitä hyvin, mutta muutama olisi mennyt aika-ajoin lisääkin.

Olemme keväästä asti hakeneet useampaan otteeseen kokoaikaisia työntekijöitä erityisesti kotisiivouspuolelle, mutta myös yrityssiivoukseen. Olemme ja haluamme olla edelleenkin työnantajayritys, ihan alkuperäisen ideologiamme mukaisesti. Emme siis ole lähteneet sille tielle, minne moni puhtausalankin yritys on mennyt eli työntekijät otetaankin tekemään työ esim. kevytyrittäjänä, jolloin työntekijä onkin siis yrittäjä yrityksen sisällä. Täytyy myöntää, että, on kyllä käynyt mielessä, useamminkin kerran. Tässä toimintamallissa meiltä jäisi pois monta työnantajavelvoitetta ja useita kustannuseriä. Erityisesti nyt korona-aikana työnantajavelvoitteet ovat olleet raskaat, olemme maksaneet kymmeniä ja kymmeniä koronatestituloksen odottelusta aiheutuneita sairaslomapäiviä ja useampia karanteeniviikkoja näiden reilun 1,5 vuoden aikana.

Meillä on tälläkin hetkellä kokoaikaisia työpaikkoja auki kotisiivoukseen. Meille on helppo tulla töihin, emme vaadi edes koulutusta, vaan koulutamme ja perehdytämme itse työntekijän siivoustyöhön. Tämän syksyn aikana muutama meille rekrytoiduista uusista työntekijöistä ilmoitti parin viikon työjakson jälkeen, että hän ei jatka enää meillä. Heidät oli totaalisesti yllättänyt siivoustyön fyysisyys, mikä on aika normaali reaktio alussa. Lähes jokainen meille siivoustyöhön muulta alalta tullut työntekijä kommentoi näin muutamien ensimmäisten viikkojen aikana. Työn fyysisyydessä on kuitenkin hyvätkin puolensa, kaloreita kuluu ja ei tarvitse jokaista suupalaa miettiä. Mutta työn vastapainoksi täytyy harrastaa jotain muuta liikuntaa, itse suosittelen lihakuntoa vahvistavaa ja myös palauttavaa liikuntaa. Lisäksi siivoustyö on itsenäistä ja vastuullista työtä, jossa näkee työnsä lopputuloksen heti ja työstään saa usein vielä palautettakin. Sekä positiivista mutta myös korjaavaa palautetta.

Näiden työntekijöiden saatavuuden haasteiden edessä täytyy todeta, että siivoustyö, tekipä sitä kotisiivouksessa, yrityssiivouksessa tai vaikkapa raksasiivouksessa, on kovien mimmien duunia, siihen ei kaikki pysty. Ja lisäksi tällä työllä on todella iso merkitys ihmisten hyvinvointiin – kuten nyt korona aikana olemme huomanneet. Siivoustyö ei siis ole mikään turha duuni. Nyt kaikki meidän Siivoojat, mimmit ja kundit, nostetaan leukaa ylös ja ollaan ylpeitä siitä, että teemme työtä, johon kaikki ei pysty. Hyvä me!

 

Eeva-Leena

Siivoojat Joensuussa Puhdas Ilo