loader image
Erävoitto taistelussamme koronaa vastaan
3 huhti, 2020

KOTISIIVOUS
KOTIAPU
KOTITALKKARI

YRITYSSIIVOUS

PESULA

Erävoitto taistelussamme koronaa vastaan

Olemme viime päivinä saaneet useita kymmeniä puheluita asiakkailtamme. He ovat olleet huolissaan siitä, että kulkeeko siivoojien mukana korona-virukset ja muut taudit kodista toiseen. Olemme kertoneet heille, miten me toimimme, jotta emme ainakaan ole levittämässä viruksia paikasta toiseen. Olemme ohjeistaneet erittäin huolellisesti siivoojamme tähän tilanteeseen. Eikä heistäkään kukaan halua saada tartuntaa ja sairastua. Huoli työntekijöistä ja työntekijöilläkin on ollut kova. Kaikista tekemistämme toimenpiteistä huolimatta kotitaloudet ovat peruneet siivouksia huolestuttavan paljon, kuka mistäkin syystä. Yrityksissä peruutukset ovat johtuneet pääsääntöisesti toimitilojen sulkemisesta koronan vuoksi. Ihmiset ovat joko etätöissä tai liikkeet ovat kiinni joko asiakaspulan vuoksi tai valtiovallan määräyksistä johtuen.

Olemme viime viikolla perustaneet erityisen Puhtaan Ilon ”Desinfiointiryhmän”, jonka koulutamme tällä viikolla tekemään turvallisesti ja tehokkaasti desinfiointisiivouksia koteihin ja muihin tiloihin, joissa on todettu tartuntoja. Edelleenkään emme mene tiloihin, jos siellä on sairastunut henkilö, mutta sairastamisen jälkeen tai ennen töihin paluuta työpaikoilla teemme desinfiointisiivoukset huolella ja ammattitaidolla.

Päätin rauhoittaakseni yleistä tilannetta ottaa puhtausnäytteitä ennen siivousta ja siivouksen ja desinfiointipyyhintöjen jälkeen. Omissa toimitiloissamme on niin tehokkaat pyyhinnät päivittäin, että sieltä en löytänyt tarpeeksi likaisia pintoja tutkimukselleni. Tässäkin muuten yksi perustelu sille, että meidän huolellisesti mietityt toimintatavat ovat tehokkaita torjumaan koronan leviämistä.

Päätin sitten kysyä yhdeltä tutulta asiakkaalta saisinko tehdä heidän kodissaan tällaisen tutkimuksen, jossa mittaisin orgaanisen eli eloperäisen lian määrää pinnoilta ennen ja jälkeen siivouksen. Kodissa asuu 4 henkilöä ja heillä oli ollut vieraita toisesta maakunnasta viikonloppuna (ei kuitenkaan uudeltamaalta) ja heidän kertoman mukaan pintoja oli viimeksi pyyhitty noin viikko sitten. Sain luvan tutkimukselle pienoisen keskustelun ja vaitiololupausten jälkeen. Taisi heitäkin kyllä vähän kiinnostaa lopputulos😉. Miksi orgaanisen lian määrää? – koska meillä on siihen laitteisto, tulokset saa nopeasti ja siitä selviää kaikki oleellinen eli onko pinnoilla likaa. Jos on, siellä voi olla myös mikrobeja ja ainakin siellä on ruokaa mikrobeille – siis muillekin kuin koronalle.

ATP-mittarin tulokset ovat helppolukuiset, mitä pienempi luku on, sitä puhtaampi on pinta. Luku 40 rlu on laitevalmistajan ohjeiden mukaan siivotuilla pinnoilla hyvä tulos eli pinta on silloin puhtaudeltaan hyvä. Käsihygieniassa hyvä tulos on alle 60 rlu.

Tässä tulokset mittauksistani:

Pinta, jolta mittaus tehtiin Ennen pyyhintää/pesua Pyyhinnän/pesun jälkeen
Omat kädet 328 rlu 30 rlu
WC:n ovenkahva (näyte otettu molemmilta puolilta) 57 rlu 1 rlu
WC:n oven sivu 245 rlu 21 rlu
WC:n valokatkaisin 37 rlu 1 rlu
Keittiön hana 2222 rlu 29 rlu
Jääkaapin ovenkahva 702 rlu 27 rlu
Keittiön valokatkaisin 808 rlu 16 rlu

Mitä olette itse mieltä – levitetäänkö me siivoojat tauteja? Tulosten mukaan pinnat jäi puhtaaksi siivouksen jälkeen. Puhtauden me saamme aikaan puhtailla mikrokuituisilla siivouspyyhkeillä, hyvillä puhdistusaineilla ja oikeilla tekniikoilla. Ja kun vielä ottaa huomioon, että me desinfioimme pyyhkimällä kaiken välineistön jokaisen asiakkaan jälkeen, niin on hyvin epätodennäköistä, että meidän mukana kulkeutuisi taudinaiheuttajia. Päinvastoin – me autamme torjumaan tartuntoja – pikkaisen paremmalla asenteella.

Eeva-Leena