loader image
Ammatillisuuden aarteita
7 maalis, 2019

KOTISIIVOUS
KOTIAPU
KOTITALKKARI

YRITYSSIIVOUS

PESULA

Ammatillisuuden aarteita

Olen paljon pohtinut ammatillisuutta ja ammattitaitoa jo aikaisemman työnikin puitteissa, mutta erityisesti nyt yrittäjänä ja omassa yritystoiminnassa. Olemme mielestämme ammatillisuuden puolesta puhujia. Korostamme omassa yrityksessämme ammatillisuutta ja sen merkitystä sekä motivaatiolle että työn tekemisessä (ergonomia, menetelmät, aineet, koneet ym.) että asiakkaan näkökulmasta. Mitä asiakas oikeasti ajattelee ammatillisuudesta tai onko hänelle sillä merkitystä? Vai onko sama millä välineillä ja menetelmillä työtänsä sutii asiakaskohteissa? Erityisesti mietin tätä kotien siivouksen näkökulmasta. Toimitila- tai laitossiivouksessa ammatillisuus on enemmänkin itsesään selvyys, perusoletus työssä onnistumiselle. Asiakkaat/ostajat näissä kohteissa edellyttävät osaamista ja ammattitaitoa palveluntuottajalta. Mutta miten on kotisiivouksessa? Tiedän, että asiakkaat olettavat, että kotisiivousyrityksessä on ammatillista osaamista työn tekemiseen, kun he tilaavat palvelun. Mutta jääkö se kuitenkin vähemmälle painotukselle, kun hinta kuitenkin usein ratkaisee? Onko sillä merkitystä, että pysyykö kodin pinnat puhtaana tai usein saattaa unohtua, että kodin siivoukseen voidaan käyttää aikaa hyvinkin eri tavalla osaamisesta, menetelmistä ja käytössä olevista välineistä riippuen. Ajastahan sitä kuitenkin suurin osa palvelun hinnasta koostuu, joten se ei ole ihan sama miten työtä tehdään.

Entäs, jos palvelun tuottajana olisikin yritys, joka panostaa ammatilliseen osaamiseen oikeasti? Yritys, jossa olisi huomioitu kaikki se kehittäminen, jota alalla on tehty? Yritys, jossa kaikki toimitilasiivoukseen kehitetyt menetelmät ja välineet ja koneet olisi otettu käyttöön kotisiivouksessa? Yritys, jossa käytettäisiin aktiivivettä, joka on täysin päästötön ja ympäristöystävällinen siivousvesi, joka ei jätä mitään jäämiä pinnoille ja on turvallinen käyttää? Yritys, jossa käytetään tehokkaita mikrokuituisia valmiiksi kostutettuja siivouspyyhkeitä, jotka käytetään yksi kerrallaan likaiseksi ja laitetaan pyykkiin ja pestään aina 90 asteessa? Yritys, jossa käytetään yhdistelmäkoneita kotisiivouksessa, jolloin työ keventyy ja nopeutuu? Yritys, jossa on käytössä kevyet, ergonomiset ja kestävät työvälineet ja joita käytetään monipuolisesti ja tehokkaasti? Yritys, jossa käytetään hyväksi tutkittuja tietoa siivoustyöstä ja jossa oikeasti mitataan myös omaa työnjälkeä? Tunnistitko meidät tästä? Tämä oli kuvaus meidän toiminnastamme. Näin meillä tehdään. Puhumattakaan vielä kaikesta muusta, mm. työvaatetuksesta ja jalkineista ym., jotka ovat omalta osaltaan tärkeitä merkkejä ammatillisuudesta. Ja kaiken kukkuraksi osaaminen, joka on kaiken tämän takana. Siivoojamme perehdytetään työhönsä ja osaamista lisätään kehittämämme koulutusjärjestelmän kautta. Meillä tullaan puhumaan PI – indeksistä, jossa työntekijät kehittävät omaa osaamistaan tasolta toiselle ja osaaminen todennetaan ja siitä palkitaan.

Mihin tämä kaikki vaikuttaa asiakkaan näkökulmasta? Asiakkaan kodin pinnoille ei jää kemikaalijäämiä aiheuttamaan lian pinttymistä, kun käytämme aktiivivettä siivouksessa. Suurin osa pinttymistähän on siivousaineesta jäävien jäämien aiheuttamaa lian kertymistä ja pinttymistä pinnoille. Tämän voi helposti huomata esim. laminaattipinnoilla harmaana kalvona, jossa alkaa jalan jäljet näkyä. Lisäksi asiakas saa ostamalleen ”ajalle” tehokasta vastinetta. Koko aika käytetään kodeissa lian poistamiseen eikä työn valmisteluihin, kuten mm. liuosten tekemiseen ja pyyhkeiden kostuttamiseen. Mikrokuituiset pyyhkeet ovat tehokkaita lian irroittajia vrt. muihin kuituihin, toki hankintahinnaltaan ne ovat kalliimpia. Likaa ei myöskään siirretä paikasta toiseen, kun pyyhettä käytetään oikein ja se menee pesuun, kun se on kerran käytetty likaiseksi. Pyyhkeet ovat puhtaita, kun ne pestään tehokkaissa pesulan koneissa aina käytön jälkeen 90 asteen lämpötilassa. Yhdistelmäkoneiden käyttö kotisiivouksessa on vielä erittäin harvinaista, vaikka sille ei ole mitään estettä, kun kone on riittävän pieni, helposti kuljetettava ja tehokas. Kun lattiat pestään aika-ajoin koneellisesti kodeissa (kuten toimitiloissakin), lattiapinnat pysyvät puhtaampana ja säilyvät pidempään kauniin näköisinä verrattuna siihen, että ne pyyhittäisiin käsimenetelmin aina. Koneessa on aina parempi puhdistusteho kuin käsimenetelmissä. Tämän siivoojamme näkevät välittömästi koneajon jälkeen, kun kaadamme likavedet pois. Kun olemme selvillä alan uusimmista tutkimustuloksista, tiedämme milloin kannattaa tehdä milläkin välineellä tai menetelmällä työ, jotta saamme lian pois tehokkaasti. Toisaalta tiedämme myös miten estää likaantumista tai milloin likaa emme saa pois muuta kuin räjäyttämällä pinnat. Kaikkea tätä asiakas saa, kun käyttää ammattitaitoista ja osaavaa siivousyritystä, puhumattakaan työntekijän työmotivaation ja ammattiylpeyden aikaansaamasta lisätwististä palvelussa ja työntekemisessä. Välillä ihmisiltä tahtoo unohtua se, miten suuri merkitys ammatillisuudella on työn tekemisessä, mutta merkittävästä asiasta on kysymys sekä yrityksen että työntekijän että asiakkaan näkökulmasta.

Eeva-Leena